Słodkości Kujawiaków. Ponad 100 lat produkcji cukru w Kruszwicy-MojaKruszwica.pl


Nadgoplańskie Towarzystwo Historyczne przypomniało archiwalny materiał prasowy z Dziennika Kujawskiego. Artykuł opublikowany ponad 100 lat temu określa ile cukru produkowała kruszwicka cukrownia.


- Kujawy słynęły z produkcji cukru. Ile cukru wyrabiały w ciągu roku kujawskie cukrownie ponad 100 lat temu, gdy przemysł maszynowy stawiał dopiero pierwsze kroki?
- zapytało na swojej stronie internetowej Nadgoplańskie Towarzystwo Historyczne.

Opublikowany w kwietniu 1894 roku materiał prasowy podkreślił, że przeciętne spożycie cukru dla
przykładu w Niemczech było podobne do tego co udało się realizować w kujawskim regionie

Pod koniec XIX wieku, na Kujawach działało sześć cukrowni tj. Kruszwica, Szymborzu, Janikowie, Pakości, Tucznie i w Wierzchosławicach, Wyrabiały razem mniej więcej 1,150,000 centarów cukru. Według statystyk cukru mogło starczyć na rok na 5,800,000 głów.

Dla samych Kujaw, które liczyły około 80,000 mieszkańców cukru nie zabrakłoby na 70 lat. W Inowrocławiu liczącym wówczas 16,000 mieszkańców, cukru wyrabianego w cukrowniach przez rok starczyłoby na 350 lat podawał Dziennik Kujawski z 17 kwietnia 1894 r.
Share on Google Plus

About Przemysław Bohonos

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz