Wielkanocny koszyk. Kruszwiczanie ze święconką w kościołach [FOTO]-MojaKruszwica.pl


W wielką Sobotę odbywa się święcenie potraw, które znajdą się na Wielkanocnym Stole. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą czasów pogańskich.



Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga  VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku.


Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. Euchologię "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez reformację.

W Wielkanocnym Koszyczku powinno się znaleźć jajko, chleb, baranek, kielbasa i wędliny, woda, ser, sól, ciasto, chrzan oraz masło. Fot.Michał Sobczak/PB












































Share on Google Plus

About Przemysław Bohonos

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz