Urząd Wojewódzki wydał oświadczenie w sprawie znikających portretów wojewodów

Kilka dni temu Express Bydgoski poruszył temat związany z tzw."zamachem portretowym". Urząd Wojewódzki w wydanym oświadczeniu przeprosił  za znikające portrety.

-Otrzymaliśmy wiele skarg od różnych środowisk w związku z faktem, że w jednej z sal Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego znajdowała się galeria wojewodów, wśród których były osoby wspierające reżim komunistyczny w latach 1945-1989 - pisze rzecznik wojewody Mikołaja Bogdanowicza Jarosław Jakubowski.

- Ponieważ nie chcemy firmować symboli totalitarnych w przestrzeni publicznej, zapadła decyzja o zmianie wystroju sali. Zastanawialiśmy się, jaki przyjąć klucz wyboru. Przeważyła opinia, że skoro znajdujemy się w Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim, to niech pozostanie galeria wojewodów kujawsko-pomorskich. Pozostałe portrety zostały należycie zabezpieczone i zdeponowane w magazynie urzędu.Dziś wiemy, że pozostawienie wyłącznie portretów wojewodów kujawsko-pomorskich było decyzją zbyt daleko idącą, za którą serdecznie przepraszamy. Nie było naszym zamiarem deprecjonowanie wojewodów bydgoskich pełniących urząd po 1989 roku, w wolnej, suwerennej Polsce. Po wnikliwej analizie postanowiliśmy, że w urzędzie pozostaną portrety niekomunistycznych wojewodów bydgoskich i kujawsko-pomorskich-informuje rzecznik.

Share on Google Plus

About Admin